donderdag, maart 10

In afwachting van het WK BBQ...



... staan we maar weer mooi te blinken in Het Laatste Nieuws, en dat samen met streekgenoten 'De Smaakmakers'. Mooi zo!

vrijdag, maart 4

3 - 2 - 1 ribbetjes

Het maken van ribbetjes kan je bezwaarlijk een mooi culinair kunstje noemen. Bij de slager een gemarineerde rack of twee uitkiezen, even op de gril en klaar. Zomer in een handomdraai, al moet je er de vettige vingers wel bijnemen. Nu, die ribben van de slager komen uit een steamer of zijn - the horror -voorgekookt. Koop je ze rauw, dan kom je van een kale reis terug als je denkt het klusje te klaren in een kwartiertje.

Ter voorbereiding van onze deelname met Qlinaria aan het 'Wereldkampioenschap Barbecue', 23 mei in Gronau, stond er zopas een sessie ribbetjes op de agenda. Wie even een rondje surft komt al snel terecht bij de geroemde Amerikaanse 3-2-1 methode. Hierbij verwijst de 3 naar het aantal uren je de ribben op lage temperatuur indirect gaart, de 2 naar de tijd dat ze ingepakt in folie op je smoker of barbecue liggen, en de 1 naar de resttijd die je ribben op de grill spendeert. Een rekenmachine is niet nodig om tot het simpele besef te komen dat je hier dus maar liefst een mooie zes uur mee zoet bent. Na deze zes uur kan je het vlees zo goed als van het been zuigen, zo mals zijn ze. In België dienen we er wel rekening mee te houden dat onze slagers de varkens anders versnijden dan in de States, en we dus kleinere varkensribben overhouden. Een aangepaste 3-1-1 methode dringt zich dan ook op.

Met het team dus een kleine tryout gedaan, een opwarmertje zeg maar. De ribben ingewreven met mosterd, een mooie huisgemaakte rub aangebracht, en de ribben op de barbecue gelegd. Na een goeie 4 uur – we hadden honger dus hebben we het proces even opgedreven – zaten we aan tafel te kluiven dat het een lieve lust was. Om duimen en vingers bij af te likken, en dat is exact wat we deden!

maandag, februari 21

Met dank aan BBQmagazine

Bijna helemaal vergeten, maar uiteindelijk toch niet niet! Ziehier het mooie barbecuepakket dat we gewonnen hebben met de 'kerstwedstrijd' van BBQmagazine. Een voorgerechtje en een hoofdgerecht dat integraal van onze deelname aan het NK BBQ kwam was goed voor de eerste prijs. Een 'Barbecook Tam Tam', met geïntegreerde speakers, Fire Wires, Dinosaur Barbecue Saus, en twee kookboeken. Wel hartelijk bedankt. En de recepten vind je hier en daar.

vrijdag, januari 14

Verlooren Mondaagh - 16/01/2011 - Turnhout

Ook deze zondag staat Qlinaria, naast tal van andere verenigingen, weer paraat op de Turnhoutse markt tijdens ‘Verlooren Mondaagh’. De Turnhoutse Bakkersvereniging zorgt traditiegetrouw voor ovenvers worstenbrood en appelbollen, de verenigingen bieden dan weer een keur aan hapjes en drankjes.

Zo kan je aan de stand van Qlinaria terecht voor een overheerlijke hutsepot, afgewerkt met een kwarteleitje, verse soep, koffie (gewoon, Italiaans of French), een kleine selectie ‘korte drank’, en een sprankelend glaasje (of fles) cava.

Inwoners van Turnhout krijgen op vertoon van hun paspoort een gratis consumptiebonnetje onder het motto ‘Klinken met de Binken’.Het spreekt voor zicht dat bezoekers van buiten de stad ook meer dan welkom zijn. Het zou wel eens een tijdje duren vooraleer je opnieuw de gelegenheid krijgt om te genieten van de Turnhoutse Grote Markt, gezien deze binnen afzienbare tijd omgetoverd wordt tot – wat heet – ‘Het Salon van Turnhout’.

Er is tevens animatie voor zien, en om de nakende werkzaamheden aan de Grote Markt op een ludieke manier luister bij te zetten wordt er met ‘de grootste schup’ een gooi gedaan naar één of ander illuster record. Reden genoeg om af te komen met andere woorden!

woensdag, januari 12

De winnaar van de cruiser is...

Als je de Sint al niet meer kan vertrouwen, dan weet ik het ook niet meer. De man beloofde een winnaar te trekken voor die fenomenale Heinzcruiser die wij te verloten hadden, maar op het einde van de rit liet hij het gewoon afweten. Een regelrechte schande is het. Akkoord, wij weten dat Sinterklaas allicht andere zaken aan zijn hoofd heeft, zeker nu blijkt dat menig van zijn vakbroeders met hun eigen roe de onschuldige kindjes te lijf zijn gegaan maar toch. De samenwerking tussen de NV Goed Heilig Man en Qlinaria werd dan ook stopgezet en we zijn zelf op zoek gegaan naar een onschuldige hand.

Meer zelfs, we hebben die onschuldige hand ook gevonden! Uit alle Qlinaria fans die zich voor onze BBQbus hadden ingeschreven, alsook alle medewerkers die zich kosteloos hebben ingezet op de proefavond en de wedstrijddag, is er één naam naar boven gekomen.

Natascha, ingeschreven voor de bus door echtgenoot Bart Van Echelpoel, mag zich de gelukkige winnaar noemen van de onvervalste Heinz Cruiser. Wegens trieste omstandigheden konden ze er op het BBQ kampioenschap uiteindelijk niet bij zijn, waardoor deze prijs wat ons betreft dubbel en dik verdiend is. Immanente rechtvaardigheid heet dat in het boek van de Sint.

Een welgemeende proficiat namens het ganse team!

woensdag, december 29

Qlinaria 2010 - een mooi jaar!

Laten we het jaar maar eens mooi afsluiten, en wel met een terugblik op 2010.

Ergens in mei 2010 was het exact een jaar geleden dat Qlinaria het levenslicht zag. Dit jaar was dan ook het eerste volledige werkjaar van ons barbecueteam en we moeten zeggen, het was een mooi jaar.

In juni namen we, ter voorbereiding van het Belgisch Kampioenschap Barbecue, deel aan het Nederlands Kampioenschap. Zonder verwachtingen of noemenswaardige voorbereiding wachtte ons een weekendje plezier in het verre Bennekom. De Landlevendagen mochten maar blij zijn met de aanwezigheid van het NK, wij waren dan weer in de wolken met onze drie behaalde podiumplaatsen. (1ste plaats dessert, 2e plaats rundsgerecht, 3e plaats kipgerecht) Kers op de taart was het feit dat we in het algemene klassement iedereen het nakijken gaven. Een prijs wonnen we er niet mee, een opsteker voor het team was het wel!

Eind augustus mochten we op het Belgische Kampioenschap nog eens ons beste beentje voorzetten. Meer geroutineerde teams dus ook meer concurrentie. Onze hoogste notering was een derde plaats voor het varkensgerecht, nota bene een gerecht dat pas de dinsdag voor het kampioenschap een beetje vorm kreeg. Het dessert strandde op een vierde plaats, het visgerecht belandde nog net in de top 10, en ook wat de ambiance betrof konden we met de grote jongens mee. De uiteindelijke 5de plaats in de eindrangschikking was onverhoopt, maar wel mooi meegenomen.

Beide wedstrijdresultaten werden opgenomen in de ranglijst van de World Barbecue Association ofte WBQA, waardoor we 2010 mogen afsluiten als vice wereldkampioen! Met onze tweede plaats op de wereldranglijst - we beseffen uiteraard dat daar bloemen noch kransen aan vasthangen - moeten we dus enkel 'Barbecueteam Matthias' uit Gistel voor ons dulden. Absurd!

En dan was er nog een kookwedstrijdje in het Leuvense, waar een beperkte delegatie van Qlinaria het mooie weer trachtte te maken. Onze felgesmaakte 'paling in't groen' haalde een eerste plaats, het hapje een derde plaats en op het einde van de rit eindigden we mooi derde.

Geen idee wat de barbecuegoden in 2011 voor ons in petto hebben, zeker is wel dat we een klein beetje zullen investeren in materiaal. Ook onze deelnamen aan het WK in Gronau, het NK in Hoofddorp en het BK op een nader vast te leggen locatie is een feit. Tot daar!

donderdag, december 2

17/12 Heinzactie Music For Life mmv Qlinaria

Ongelofelijk straf hoe vriendelijk wij van Qlinaria niet zijn. Onze medewerking zo maar kosteloos aanbieden voor de Heinz actie ten voordele van Music For Life. Doorgaans is ons barbecueteam zelf het goede doel, maar wie kan er die lieve arme Afrikaanse weeskindjes nu iets weigeren, een doorsnee HLN forumbevolker niet meegerekend. 17/12 dus allemaal een soepje, hotdog of hamburger komen eten aan Campus Blairon in Turnhout. De hardcore BBQfreaks kunnen zelfs bieden op een knappe Heinz BBQ Barrel. Niet mis denk ik dan!