dinsdag, juni 26

NK BBQ 2012 - onze gerechtjes

Voor alle liefhebbers die afgelopen zondag niet op het Nederlandse Kampioenschap Barbecue aanwezig konden zijn wegens te slecht weer of een ander excuus, dit zijn onze vier bordjes. Vier, dat klopt volledig, want het dessertbordje zijn we - ik weet het, dat is jammer - helemaal vergeten te maken en te fotograferen.

Ons kippengerechtje was gebaseerd op een doordeweeks videetje, een koninginnehapje zoals dat dan zo mooi in Nederland heet. Wij hebben het gerechtje herleid tot zijn basisingrediënten en gingen vandaar terug verder voor de opbouw van het bord. Aanwezig zijn, een gegrilde kipfilet, twee krokante bladerdeegjes, een gepocheerd en gerookt kwarteleitje, een variëteit aan champignons, kippengehaktballetjes verkleed als truffel, crumble van kip, ... noem maar op. Het smaakte de jury en leverde ons een mooie tweede plaats op in deze categorie!


Koningehapje 2.0 - goed voor een tweede plaats!

De tafeljury en het presentatiebord voor het publiek dat kun je inderdaad mooi dresseren, maar die piepschuimen bakjes, wat moet je daar in hemelsnaam mee? Wel, gewoon ook mooi dresseren, wat had je nu gedacht! Gegrilde zeebaars, fijne groentenbrunoise, asperges en zeekraal, puree, krokantje... opnieuw goed voor een tweede plaats!


Gegrilde zeebaars - goed voor een tweede plaats!

Het varkensgerecht, waar er de dag voor de wedstrijd nog niet echt veel duidelijkheid over bestond, kreeg pas vorm tijdens de nachtelijke vergadering enkele uren voor het wedstrijdbegin. Maar liefst vier bereidingen van varken, 3 tierlantijntjes met mosterd, 2 bereidingen van ajuin, een aardappelbereiding en enkele champignons en tomaatjes maakten van dit gerecht ons winnertje, goed voor een gedeelde eerste plaats!

Varkensgerecht - goed voor een eerste plaats

We vonden het een nobele gedachte om in Nederland naast onze interpretatie van een videetje met nog een tweede bistroklassieker uit te pakken. Twee in één eigenlijk, want we hadden voorgenomen om zowel een stuk steak alsook stoverij uit het gekregen stuk sukade te halen. De stoverij met Westmalle Dubbel maakten we in een 'Dutch Oven', we zaten immers in Nederland, nietwaar! De gegrilde sla met een licht zoete beet, op bierhooi gegaarde tomaatjes en barbecuefrieten vervolledigden het plaatje. Het mag dan geen podiumplaats opgeleverd hebben, een kleurrijk bordje des te meer.Vlaamsche klassieker: Steak Frites / Frietje Stoofvlees

En dan was er nog het dessert, een categorie waarin we al aardig wat podiumplaatsen bijeensprokkelden. Vergeet ik daar toch geen foto van te nemen zeker? 't was iets met aardbeien en andere vruchten, en iets krokant, en iets met suiker, en een sausje en iets dat we op het bord vergeten te leggen waren... Kortom een pareltje van Jan dat zichzelf beloond zag met een tweede plaats.

Als je in één van de categorieën wint en drie maal een tweede plaats scoort, dan presteer je op een redelijk constant niveau denk ik. Op het Belgisch en Europees kampioenschap moet er grotendeels met andere producten gewerkt worden dus qua voorbereiding zijn we nog niet veel wijzer. Er is nog ruimte genoeg om ons te verbeteren dus we kunnen maar beter ons best doen!

Geen opmerkingen: