
donderdag, september 30
maandag, september 27
RT Chef'10 - Heverlee
Afgelopen zaterdag, samen met 3 andere ‘Qlinaristen’, op de site van de Abdij van Park Heverlee aan een wedstrijdje koken voor het goede doel meegedaan. De uitdaging bestond eruit om 3 gerechtjes (hapje, voorgerecht, hoofdgerecht) te maken, met een selectie angstvallig geheim gehouden ingrediënten uit de ‘Straffe Streek’ waar we ons bevonden. Spannend! Uit een verzameling van 60 ingrediënten maakten we onze keuze en creëerden we drie borden.
* Een romig roereitje met fijne champignons, sjalot en foie gras, een nestje van Parmezaanskoekjes en een kruidige puree.
* Een groen kruidensoepje, gefileerde paling en een krokant stukje stokbrood.
* Op Jack Daniels snippers gerookte tournedos, in Noilly Prat gekonfijte rode ui, gebakken aardappelblokjes, champignonschijfjes, groentejulienne en een vleesjus.
De ‘vakjury’, bestaande uit niemand minder dan Jeroen Meus (Restaurant Luzine, Dagelijkse Kost, Plat Préféré, …), Kwinten De Paepe (Restaurant Trente) - en een derde lokale culinaire held van wie de naam me nu ontglipt - proefden en beoordeelden de gerechten van de 12 deelnemende ploegen. Hun verdict was unaniem en… deze ‘Kempenzonen’ mochten in de prijzen delen.
1e plaats visgerecht
3e plaats hapje
3e plaats algemene rangschikking
Ik mocht – met een licht profetisch T-shirt, zo lijkt het - een fles champagne in ontvangst nemen van Jeroen Meus.
maandag, september 20
woensdag, september 8
BK BBQ 2010 - de gerechten
Een simpele blik door het venster leert ons dat het barbecueseizoen alweer in het verleden ligt. De puristen onder ons vinden dat natuurlijk onzin, die staan immers bij weer en wind achter hun grill / smoker. Laten we daar nu vooral geen punt van maken en hier op Qlinaria even de foto’s van onze gerechten op het BK BBQ in Genk bekijken.
Visgerecht: Op de vel gebakken zeebaars, ‘Pomme Moskovite’ met Royal Belgian Caviar (uit Turnhout), gewokte groentjes (zeekraal, groene asperge, tuinboon, peultjes), oester en kokkels van de grill, scampi, groene kruidensaus en een champagnesaus.
Visgerecht: Op de vel gebakken zeebaars, ‘Pomme Moskovite’ met Royal Belgian Caviar (uit Turnhout), gewokte groentjes (zeekraal, groene asperge, tuinboon, peultjes), oester en kokkels van de grill, scampi, groene kruidensaus en een champagnesaus.
Kipgerecht: Kiprollade gevuld met patanegra en saffraancoquilles, babyleaves, kort gegrilde kleine champignons en puree van gepofte zoete aardappel.
Varkensgerecht: Traag gegaarde varkensspiering (gepekeld en geïnfuseerd met Grimbergen Gold), gegrilde groenten, in ganzenvet gebakken aardappelblokjes en een honing-mosterd-Grimbergensaus.
Rundsgerecht: Traag gegaarde entrecote, gegrilde kalfszweriken, in de Qbag gegaarde groenten (broccoli, bloemkool, aspergepunten), gegrild spek, puree van gepofte truffelaardappel, morieljes, vleesjus en gegrilde aardappeltjes en rode ui.
Dessert: Barbecueflensjes met Qbag gegaarde seizoensvruchten en warme Loonse stroop, kletskop van Loonse stroop, ‘candyapples’ en suikergarnituur.
dinsdag, augustus 31
BK BBQ 2010 Genk - het verdict van de jury!
Het Belgisch Kampioenschap Barbecue 2010 zit erop en ik denk dat we daar met het ganse team heel tevreden op kunnen terugblikken.

Vrijdag was er ondermeer de eerste voorzichtige kennismaking met de stad Genk en de zoektocht naar standplaats 14. Deze ons toegewezen plaats lag tussen de twee centrale marktpleinen, wat er voor zorgde dat we op de wedstrijddag steeds veel voorbijgangers aan onze stand mochten verwelkomen. Zaterdag was het tijd voor de parade van de deelnemers, en dat is altijd plezant. Daar waar ik met mijn kleine groene Weber vorig jaar nog menig kind mocht verrassen met een snoepje, bleken de kleine rakkers nu hun pollen vol te hebben met zoetigheid. Trendsetters wij hoor! De wedstrijddag zelf was net als vorige keer zo voorbij. Focussen, stressen, van hot naar her lopen... het hoort er nu eenmaal bij. Andere teams ook deze keer bijna niet in actie gezien, laat staan dat ik hun mooie borden heb mogen aanschouwen aan de wedstrijdstand.
Onze deelname van vorig jaar indachtig, hadden we ons voorgenomen om beter te doen. Heel specifiek hoopten we (stiekem) op een gerechtje in de top 3 en een plaatsje in de top 10 van de eindrangschikking. En als we dan ook nog zouden kunnen eindigen als eerste Kempische team… dan was dat mooi meegenomen.
Met enige trots – u zou eens moeten zien hoe fel we glimmen – kunnen we dan ook zeggen dat we aan al onze doelstellingen hebben voldaan. Hier volgen de scores:
3e plaats ‘Varkensgerecht’
4e plaats ‘Dessert’
9e plaats ‘Visgerecht’
9e plaats ‘Ambiance’
… Tromgeroffel …
5e plaats ‘Algemene rangschikking’
We beseffen nu maar al te zeer dat het voor ons bijzonder moeilijk wordt om nog beter te doen. Misschien moeten we maar een voorbeeld nemen aan de grote overwinnaars de BBCats, die bij amper hun derde deelname op verbluffende wijze zo goed als alle prijzen in de wacht sleepten. Rendez-vous volgend jaar, de messen gewet en het vuur heter dan ooit! Geweldig weekend, klasse team, prachtige sponsors en natuurlijk ook geweldige supporters.
Onze deelname van vorig jaar indachtig, hadden we ons voorgenomen om beter te doen. Heel specifiek hoopten we (stiekem) op een gerechtje in de top 3 en een plaatsje in de top 10 van de eindrangschikking. En als we dan ook nog zouden kunnen eindigen als eerste Kempische team… dan was dat mooi meegenomen.
Met enige trots – u zou eens moeten zien hoe fel we glimmen – kunnen we dan ook zeggen dat we aan al onze doelstellingen hebben voldaan. Hier volgen de scores:
3e plaats ‘Varkensgerecht’
4e plaats ‘Dessert’
9e plaats ‘Visgerecht’
9e plaats ‘Ambiance’
… Tromgeroffel …
5e plaats ‘Algemene rangschikking’
We beseffen nu maar al te zeer dat het voor ons bijzonder moeilijk wordt om nog beter te doen. Misschien moeten we maar een voorbeeld nemen aan de grote overwinnaars de BBCats, die bij amper hun derde deelname op verbluffende wijze zo goed als alle prijzen in de wacht sleepten. Rendez-vous volgend jaar, de messen gewet en het vuur heter dan ooit! Geweldig weekend, klasse team, prachtige sponsors en natuurlijk ook geweldige supporters.
woensdag, augustus 25
BK BBQ 2010 - Genk - WinWinWin
Het is zover, de laatste rechte lijn richting Belgisch Kampioenschap Barbecue. Gisteren hebben we een laatste ‘praktische meeting’ gehouden en iedereen weet ongeveer wat mee te nemen en wat te doen. Vrijdagnamiddag zakken we reeds met 5 personen af naar het Genkse om te zien waar onze standplaats is, en om deze een beetje in te richten. Niet dat we daar een half cowboydorp of een volledig gedekte restaurantzaal zullen installeren hoor. We moeten gewoon praktisch even bekijken wat voor ons het makkelijkst werkt en waar we best welke barbecue zetten.
Op zaterdag proberen we, als de rest van het team gearriveerd is, de laatste hand aan de stand te leggen. Verder maken we ons op voor de deelnemersparade later die namiddag. Strak in het pak, en slechts gewapend met een piepkleine draagbare barbecue gaan we natuurlijk in het niets vallen tegen andere teams die er aantreden met een colonne Vespas, Harleys, praalwagens, muziekformaties en diens meer. We troosten ons met de gedachte dat we onze ogen eens mooi de kost zullen geven en, met de wijze woorden van een jurylid van vorig jaar: “Klasse en stijl doet al veel, en we zijn hier vooralsnog niet op een carnavalsstoet beland”. Mooi vind ik dat. Scoren we misschien onverhoopt en zonder enige moeite alsnog enkele ‘ambiancepunten’.
Zondag dan, het Belgisch Kampioenschap Barbecue, de hoogmis voor de vrienden van het gloeiende culinaire vuur. Zonder verwachtingen doch met goede hoop zullen we het beste geven dat we met huidige voorbereiding te bieden hebben. Valt het tegen, dan weten we dat we meer en beter moeten barbecueën. Valt het mee, des te beter!
Allen welkom om voor ons en uiteraard ook de andere (Kempische) teams te komen supporteren. En omdat we nu eenmaal vriendelijke loebassen zijn, mogen 5 lekkerbekken op onze kosten zondag met de supportersbus meerijden. Een dag culinair vertier in het Genkse is uw deel, alsook onze eeuwige vriendschap, een kleine culinaire attentie en de mogelijkheid om een kanjer van een lowrider te winnen. Email naar info@qlinaria.be of bel 0486/49 23 28. First come, first serve! Deadline donderdagavond ofzo.
Op zaterdag proberen we, als de rest van het team gearriveerd is, de laatste hand aan de stand te leggen. Verder maken we ons op voor de deelnemersparade later die namiddag. Strak in het pak, en slechts gewapend met een piepkleine draagbare barbecue gaan we natuurlijk in het niets vallen tegen andere teams die er aantreden met een colonne Vespas, Harleys, praalwagens, muziekformaties en diens meer. We troosten ons met de gedachte dat we onze ogen eens mooi de kost zullen geven en, met de wijze woorden van een jurylid van vorig jaar: “Klasse en stijl doet al veel, en we zijn hier vooralsnog niet op een carnavalsstoet beland”. Mooi vind ik dat. Scoren we misschien onverhoopt en zonder enige moeite alsnog enkele ‘ambiancepunten’.
Zondag dan, het Belgisch Kampioenschap Barbecue, de hoogmis voor de vrienden van het gloeiende culinaire vuur. Zonder verwachtingen doch met goede hoop zullen we het beste geven dat we met huidige voorbereiding te bieden hebben. Valt het tegen, dan weten we dat we meer en beter moeten barbecueën. Valt het mee, des te beter!
Allen welkom om voor ons en uiteraard ook de andere (Kempische) teams te komen supporteren. En omdat we nu eenmaal vriendelijke loebassen zijn, mogen 5 lekkerbekken op onze kosten zondag met de supportersbus meerijden. Een dag culinair vertier in het Genkse is uw deel, alsook onze eeuwige vriendschap, een kleine culinaire attentie en de mogelijkheid om een kanjer van een lowrider te winnen. Email naar info@qlinaria.be of bel 0486/49 23 28. First come, first serve! Deadline donderdagavond ofzo.
vrijdag, juli 2
BK BBQ 2010 - Bus Turnhout - Genk - Turnhout
Alleen is maar alleen, zo dachten wij bij Qlinaria op het NK BBQ. Net daarom leggen wij voor de Belgische evenknie, het BK BBQ op 29 augustus in Genk weer een supportersbus in. Maar liefst 50 lekkerbekken en smulpapen kunnen zonder zorgen meerijden naar het kampioenschap wat, hoe kan het ook anders, een ongelofelijk culinair festijn zal blijken te zijn.
Inschrijven kan per mail, telefonische op 0486/49 23 28 en is geldig na overschrijving van het inschrijvingsgeld, een luttele 12 €, op onze barbecuerekening. (te verkrijgen per mail/gsm).
Inschrijven kan per mail, telefonische op 0486/49 23 28 en is geldig na overschrijving van het inschrijvingsgeld, een luttele 12 €, op onze barbecuerekening. (te verkrijgen per mail/gsm).

Niet enkel het lekkere eten ter plaatse, onze eeuwige dankbaarheid en mogelijk zelfs een kleine culinaire attentie zouden reden genoeg moeten zijn om zo snel mogelijk in te schrijven. Onze sponsor Heinz komt maar eventjes op de proppen met een kanjer van een rode beachcruiser en die verloten we onder de meegereisde fans en medewerkers.
Snel zijn is de boodschap, want op dit moment zit de bus reeds half vol!
Snel zijn is de boodschap, want op dit moment zit de bus reeds half vol!
Abonneren op:
Reacties (Atom)