Over Qlinaria

Wie of wat is Qlinaria?


In het voorjaar van 2009 besloten we - 8 hobbykoks uit de Turnhoutse avondschool ‘Hotelbedrijf’ - een team op te richten om deel te nemen aan het Belgische Kampioenschap Barbecue later dat jaar. Die eerste deelname viel zo in de smaak dat we besloten verder te doen. Iemand verliet het team, er kwamen mensen bij… en ondertussen kregen we de kans ons visitekaartje achter te laten op de verschillende wedstrijden waaraan we sindsdien deelnamen.

En wat met die naam?

Qlinaria, het is een naam die wel eens voor verwarring bij de uitspraak durft zorgen, terwijl het eigenlijk oh zo simpel is. Culinair barbecuën hebben we als uitgangspunt genomen. De 'Q' staat voor de barbecue, 'culinair' zit duidelijk in de naam en 'aria' kan van varia komen, omdat we ons niet teveel willen beperken. Fonetisch geeft dat dus [KU'LI' NA' RI'A], zo bent u ook weer mee!

Hobbykoks die scoren op een barbecuewedstrijd?

Het kan, al zal de diversiteit van het team er natuurlijk ook wel iets toe bijdragen. In tegenstelling tot verschillende ‘professionele’ teams, waarbij de ploeg wordt opgebouwd rond één persoon, kunnen wij beroep doen op de specialiteit van de verschillende leden. Een bakker, een slager, een groenteboer, een patissier, een foodwriter… en ieder op zich een echte hobbykok. Daar kom je een heel eind mee!

Onze plannen?

We zien wel waar we met Qlinaria geraken? Competitiedrang scherpt de geest, maar het winnen van een wedstrijd mag geen doel op zich zijn. Zolang we ons beetje bij beetje kunnen verbeteren, plezier blijven maken en af en toe het mooie weer kunnen maken is het al lang goed.

Het Palmares:

Daar waar we in 2009 maar wat blij waren met 3 top 10 plaatsen op het Belgische Kampioenschap Barbecue mogen we met gepaste trots zeggen dat het sindsdien alleen maar beter is gegaan. We durven zelfs spreken van een bescheiden palmares waardoor andere teams sowieso met ons rekening houden als het om de knikkers gaat. Zo wist Qlinaria de laatste drie edities van het Nederlandse Kampioenschap Barbecue (2010, 2011 en 2012) te winnen, werden we in 2012 Belgische en vice Europees kampioen met ons visgerecht en haalden we op het Wereldkampioenschap Barbecue in 2011 de bronzen plak binnen met ons dessert. Op de ranglijst van de WBQA (World Barbecue Association) was onze hoogste notering een tweede plaats. Vice Wereldkampioen is dat dus. Mooie adelbrieven maar nog steeds is er marge. Marge voor meer!

De Toekomst?

Wie weet wat de toekomst brengt? Wij niet, dat beseffen we maar al te goed. In 2013 neemt Qlinaria alvast deel aan het Wereldkampioenschap Barbecue in Marokko, het Belgische Kampioenschap in Oostende en het Kempisch Kampioenschap in Herentals. Een welgevulde agenda waar we met veel plezier naartoe leven.